We hebben momenteel een goed en leuk team”, vertelt eigenaar Ray van de Kamp (42) van Vathorst Fietsen. “We vullen elkaar heel goed aan, zijn allemaal nieuwsgierig en gek van techniek. Iedereen heeft daarbij z’n eigen achtergrond en interesses en die combinatie werkt heel goed.” Naast ondernemer Ray bestaat het team uit vier medewerkers, waaronder twee jongere parttimers en twee zijinstromers, die allebei fulltime werken. “De jongere medewerkers leren razendsnel en pakken nieuwe dingen snel op, ook bij ICT. Het voordeel van de zijinstromers is dat zij volwassen zijn en hun verantwoording pakken. Hun levenservaring speelt daarbij een belangrijke rol. Ondanks het feit dat ze geen achtergrond in de fietsenbranche hebben, gaat hun snelheid bij reparaties steeds meer omhoog. Daarbij werken we met het vierogenprincipe, inclusief een proefritje.”
Open karakter
Vathorst Fietsen in Amersfoort zit in een bedrijfspand met twee verdiepingen. Op de bovenverdieping vind je de showroom, beneden is de werkplaats met vier werkplekken en een balie. Stap je binnen, dan valt je het open karakter op. Klanten zien direct dat hier gesleuteld wordt. Daarvoor staan de vier werkplekken met bijbehorende fietstakels keurig naast elkaar. Om efficiënt te kunnen werken, zijn duidelijke afspraken gemaakt wie wanneer contact met klanten heeft en wie de werkplaats bemant. Die afspraken zijn nodig, omdat het bedrijf in de afgelopen jaren sterk is gegroeid.
Direct een klik
Ray van de Kamp betrok deze winkel zo’n tweeënhalf jaar geleden, nadat hij de jaren ervoor een mobiele fietsenmaker was. “Dat was destijds met een fulltimer en een parttimer. Tot mijn collega belde. Hij had een stagiair, maar hij kon daar weinig tijd aan besteden. Deze stagiair heette Kris en hij volgde een MBO Niveau-2 opleiding, waarop hij door het UWV was geattendeerd.” Kris: “Ik vind techniek leuk, wilde altijd met mijn handen werken. Zowel creatief als technisch werk vind ik leuk. Vroeger heb ik altijd gefietst, zowel wielrennen als BMX’en. Nu heb ik hier de baan die ik zocht. Ik kom uit Griekenland en wist je dat mensen daar heel handig zijn? Dat komt ook omdat ze zelf veel met hun handen moeten doen. Daar blijft ook vraag naar en bovendien blijven in onze branche de technische ontwikkelingen doorgaan.” Lachend zegt hij: “Bij ons eerste gesprek klikte het meteen met Ray. Ik wil nu samen verder groeien met het team, waarbij ik nog veel kan leren.”
Tegenwoordig veel mogelijkheden
Kort na de komst van Kris vertrok de fulltimer en moest Van de Kamp op zoek naar personeel, ook om de groei van zijn bedrijf voort te zetten. ”Het was een goede collega, het was jammer dat ik hem niet voor onze branche kon behouden. Hij werd namelijk handhaver bij de gemeente. Het heeft misschien ook te maken met deze tijd, waarin alles kan en mag. Iedereen kan nu doen wat hij zelf wil en zichtzelf ontplooien: of je nu wilt gaan studeren of werken – of een combinatie daarvan. Of zelfs van beroep veranderen. Tegenwoordig heb je enorm veel mogelijkheden.”
Vanaf nul beginnen
Tijdens de eerdere online intake van het UWV maakte Kris kennis met Guido, hij wilde een overstap maken vanuit de ICT. Van de Kamp was direct geïnteresseerd, ook omdat Guido het traject ‘Nieuwe Instromers’ had gevolgd en vanuit een uitkeringssituatie geplaatst kon worden. “Daarvoor heb ik uiteraard de 23-daagse opleiding gevolgd en mijn examen Branchemedewerker Basis gehaald. Nu ben ik halverwege de Niveau-2 opleiding, net zoals Kris”, vertelt Guido. “Hiervoor heb ik 25 jaar in de ICT gewerkt, dat was veel zitten en vergaderen. Tijdens corona had ik geen contact meer met mensen, toen vond ik het tijd om iets anders te gaan doen.” Hij ontving een mail van het UWV om via de Tweewieler Academy in de fietsenbranche aan de slag te gaan. “Dat leek mij wel interessant, omdat ik techniek heel leuk vind. Ik was altijd al bezig om dingen uit elkaar te halen om te bekijken hoe iets werkt. Na mijn opleiding in Amsterdam was het Kris die mij bij Ray voorstelde. Ik had er trouwens geen moeite mee om vanaf nul te beginnen. Net zoals in de ICT zijn het bij fietsen technische puzzels die je oplost. Ik hou van problemen oplossen en bovendien ben ik nu fysiek ook moe. Daardoor heb ik een betere balans en kom ik nu gelukkiger thuis. Als ik in de bedrijfsbus rijd, dan is mijn dochter trots om mij te zien. Later wil ik mij verder specialiseren, alleen weet ik nog niet waarin. Racefietsen vind ik heel leuk en ook inhoudelijk wil ik mij ontwikkelen, misschien wel als leermeester.”
Lange termijn
Ray van de Kamp geeft zijn twee medewerkers de ruimte voor verdere ontwikkeling. Eerdere ervaringen met zijinstromers had hij niet. “Nou ja, mijn gepensioneerde schoonvader werkt bij ons. Hij is technisch goed en handig, maar soms kostte het wel wat tijd en energie om specifieke zaken van een fiets uit te leggen. Maar vrijwel al onze klanten zijn positief, ook al hebben Kris en Guido niet altijd direct een antwoord. En als je iets niet weet, dan kun je het vragen. Of zeggen dat je er later op terugkomt. En in Kris zijn geval vinden de meesten het prima dat hij nu nog vooral Engels spreekt. Mijn ervaringen met de Tweewieler Academy zijn ook goed, ik ga straks weer op voor de cursus leermeester.” Financieel heeft Van de Kamp nog wel een advies voor zijn collega’s: “Twee zijinstromers zijn nu nog relatief duur. We doen nu het werk met één medewerker meer, terwijl we dezelfde omzet hebben. Maar het is een investering voor de lange termijn, waarbij ik nu nog subsidie ontvang. Zo betaalt het ROC een groot deel van de opleidingskosten van Kris. Als ik een keuze zou moeten maken, dan zou ik kiezen voor twee fulltimers: een zijinstromer naast een ervaren monteur.”